Nordic Digital Health & Education - NorDigHE
Lunds universitet är ett av Sveriges största universitet med omkring 45 000 studenter och mer än 8000 medarbetare. Medicinska fakulteten vid Lunds universitet ger åtta utbildningar med 2800 helårsstudenter till sjuksköterska, specialistsjuksköterska och läkare.
Forskargruppen Barns och familjers hälsa vid Lunds universitet har 20 års erfarenhet av att utveckla, utvärdera och implementera olika e-hälsolösningar för hembaserad sjukvård i ett flervetenskapligt samarbete och med hjälp av ett internationellt teoretiskt ramverk. Vår forskning fick stor praktisk betydelse under COVID-19 pandemin då våra framtagna lösningar innebar stora fördelar för personal och patienter och möjliggjorde en säker kommunikation med föräldrar till sjuka barn i deras hem.
2019–22 var vi partner i Interreg-projektet The interregional Childhood Oncology Precision medicine Exploration Project. Vi utvecklade och införde två olika e-hälsolösningar i Sverige och Danmark för att underlätta kommunikation mellan hem och sjukhus och stärka barnets och föräldrarnas möjlighet för egenvård. Vi har också lång erfarenhet av att genomföra och utvärdera utbildning av vårdpersonal inom hälso-och sjukvård.
Våra erfarenheter av e-hälsolösningar inom hemsjukvård visar på vikten av att integrera kunskap kring hur man arbetar med e-hälsa i vårdutbildningar och hos vårdpersonal. Vi bidrar med både praktisk och teoretisk kunskap kring implementering av komplexa interventioner inom hälso- och sjukvård, utbildning av vårdpersonal och studenter, erfarenhet av hemsjukvård och olika former av e-hälsolösningar. Vi har en välfungerande projektorganisation och lång erfarenhet av att arbeta med digitala utvärderingsmetoder; att involvera studenter och personal i hälso-och sjukvården genom en deltagande design; och av att samarbeta med företag, lärosäten och sjukhus i Norden.
Lunds universitet leder WP6 i NorDigHE, fokuserat på att utvärdera effekten av NorDigHE utbildningen. Utvärderingen av NorDigHE sker med hjälp av validerade frågeformulär och en användarvänlig applikation för elektronisk datainsamling (RedCap). Denna aktivitet utgår från en baseline-utvärdering vid utbildningsstart och utvärderas 3 månader och 15 månader efter avslutad utbildning.
I arbetet ingår design av ett studieprotokoll, utvärderingsdesign, etikprövning i Sverige, samt att sammanfatta utvärderingen i en rapport som ska ingå i den samlade avrapporteringen till InterregØks.